Terug naar het woordenboek
Heilige geometrie is de overtuiging dat bepaalde geometrische vormen en patronen een diepere spirituele betekenis hebben. Deze vormen worden gezien als symbolen van kosmische ordening, perfectie en harmonie.

In verschillende culturen en tradities worden specifieke geometrische vormen als heilig beschouwd, met name bij het hermetisme, gnosticisme, hindoeïsme, boeddhisme, soefisme en New Age.

Enkele van de meest voorkomende vormen zijn de cirkel, de driehoek, het vierkant, de vijfpuntige ster (pentagram), het hexagram (ster van David) en de spiraal.

Deze vormen worden niet alleen beschouwd als wiskundige concepten, maar ook als symbolen die de diepere structuur van het universum en de relatie tussen de mens en het goddelijke vertegenwoordigen.

In het boeddhisme en hindoeïsme komen mandala’s, complexe geometrische patronen, veelvuldig voor als spirituele decoratie. Ze vertegenwoordigen het universum en dienen als symbolen van spirituele heelheid en de zoektocht naar verlichting.

wat is heilige geometrie
Afbeelding: Grmarc op Freepik.com</a>

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt