Terug naar het woordenboek

Hermetisme is een oude spirituele en filosofische traditie toegeschreven aan de mythische figuur Hermes Trismegistus. Centraal in het hermetisme staat het concept van ‘zo boven, zo beneden’. Wat er in het universum gebeurt, is ook terug te vinden op kleinere schaal, zoals in onszelf en onze omgeving.

Hermes Trismegistus wordt vaak geassocieerd met de periode van het oude Egypte, specifiek met de periode van de Ptolemaeïsche dynastie (305-30 v.Chr.). In deze tijd zijn de hermetische geschriften, waarin Hermes Trismegistus prominent figureert, samengesteld. Maar ook in latere eeuwen zijn hermetische teksten ontstaan.

Hermes Trismegistus wordt als eerste grote leraar en alchemist beschouwd, met kennis van esoterische wijsheid en geheimen. Zijn naam combineert de Griekse god Hermes en de Egyptische god Thoth, wat duidt op een synthese van Griekse en Egyptische invloeden.

Hoewel de exacte levensjaren van Hermes Trismegistus moeilijk te achterhalen zijn, is zijn invloed op de hermetische traditie en esoterische filosofieën van grote betekenis.

Hermetisme benadrukt de eenheid en de harmonie van alle dingen en gelooft dat de mens in wezen een microkosmos is van het grotere kosmische geheel. Hermetisme omvat astrologie, alchemie, mystiek en magie.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt