Terug naar het woordenboek

Bij eclectische psychotherapie worden verschillende therapeutische technieken en benaderingen gecombineerd. De combinatie van behandelwijzen wordt afgestemd op de cliënt. Het is dus een vorm van maatwerk-psychotherapie waarbij soms ook elementen van buiten de psychotherapie worden gebruikt, zoals natuurgeneeskunde, creatieve therapie etc. Het woord ‘eclectisch’ betekent letterlijk ‘uitkiezend’ of ‘kiezen uit verschillende bronnen’.

Binnen eclectische psychotherapie maakt een therapeut gebruik van technieken uit verschillende benaderingen, zoals cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie, humanistische therapie, systeemtherapie en andere. In plaats van zich te beperken tot één specifieke benadering, selecteert de therapeut de technieken en strategieën die het meest geschikt lijken voor de individuele behoeften en doelen van de cliënt.

Deze flexibiliteit stelt de therapeut in staat om maatwerk te bieden en de behandeling af te stemmen op de unieke behoeften van elke cliënt. Door verschillende technieken te combineren, kan de therapeut een breed scala aan interventies gebruiken om te helpen bij het veranderen van denkpatronen, emoties, gedragingen en relaties.

Het belangrijkste doel van eclectische psychotherapie is om positieve verandering en groei te bevorderen, gebaseerd op de specifieke behoeften van de cliënt. Het benadrukt een holistische benadering van therapie, waarbij rekening wordt gehouden met de fysieke, emotionele, sociale en spirituele aspecten van het individu.

Een bekwame therapeut die eclectische psychotherapie beoefent, zal nog steeds gebruikmaken van goed onderbouwde therapeutische principes en strategieën om effectieve behandelingen te bieden.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt