Siddhartha Gautama leefde naar schatting van 563 v.Chr. tot 483 v.Chr. De exacte periode is niet bekend. Hij werd geboren in het huidige Nepal en bracht het grootste deel van zijn leven door in India, waar hij zijn zoektocht naar verlichting volbracht en zijn leringen verspreidde.
Siddhartha Gautama verliet zijn leven van luxe en weelde om de betekenis van het menselijk lijden te begrijpen. Zijn zoektocht leidde tot het ontstaan van het boeddhisme, een filosofie die compassie, mededogen en het begrijpen van de aard van het bestaan benadrukt.
Hij mediteerde jarenlang, vastberaden om verlichting te vinden. Onder een bodhiboom bereikte hij uiteindelijk inzicht en verlichting. Vanaf dat moment is hij de Boeddha.
Boeddha wordt gezien als een leraar en een gids en niet als een godheid. Hij moedigde zijn volgelingen aan om zijn leringen te onderzoeken en kritisch na te denken in plaats van blindelings te geloven.
Het boeddhisme legt de nadruk op het cultiveren van mededogen, wijsheid en het bereiken van persoonlijke verlichting. Het uiteindelijk doel is het bereiken van bevrijding uit de cyclus van wedergeboorte en lijden, bekend als samsara.
Op Vesak Day wordt de geboorte, verlichting en het overlijden van Gautama Boeddha herdacht.
Afbeelding: Harryarts op Freepik.com
Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl