Terug naar het woordenboek
Vesak, ook wel bekend als Boeddha Purnima of Boeddha Jayanti, is een belangrijke boeddhistische feestdag die de geboorte, verlichting (nirvana) en het overlijden (parinirvana) van Gautama Boeddha herdenkt. Het is een van de meest heilige dagen voor boeddhisten en wordt over de hele wereld gevierd.

Vesak wordt gevierd op verschillende data, afhankelijk van de boeddhistische kalender en regionale tradities, maar meestal valt het in april of mei. De Verenigde Naties hebben 10 mei als de internationale dag van Vesak benoemd.

Tijdens Vesak worden boeddhisten aangemoedigd om daden van vriendelijkheid en mededogen te verrichten, zoals het schenken van voedsel en kleding aan de armen. Op deze dag bezoeken boeddhisten tempels en kloosters om te mediteren en te luisteren naar lezingen over de leer van de Boeddha.

Sommige boeddhisten versieren hun huizen en tempels met lantaarns en kleurrijke vlaggen.

Een van de meest bekende tradities op Vesak is het wassen van de Boeddhabeelden. Deze handeling symboliseert zuivering en zuiverheid. Het herinnert tevens aan de mythe van de geboorte van Boeddha, waarbij zijn moeder, koningin Maya, zich vasthield aan een tak boven een vijver en Boeddha uit haar zijde baarde.

Vesak is niet alleen een religieuze viering, maar het is ook een tijd waarin boeddhisten reflecteren op de leer van de Boeddha en streven naar spirituele groei en verlichting. Het is een gelegenheid voor vreugde en contemplatie en biedt boeddhisten de kans om hun toewijding aan de Dharma (de leer van Boeddha) te vernieuwen.

Vesak
Afbeelding: Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt