Terug naar het woordenboek
Transactionele Analyse (TA) is een psychologische theorie die ervan uitgaat dat mensen verschillende ‘ego-toestanden’ hebben. Deze zijn Ouder, Volwassene en Kind . Ze hebben invloed op gedachten, gevoelens en gedragingen.  De kern van TA  ligt in het het onderzoeken van transacties (interacties) tussen deze toestanden.

Transactionele Analyse is een therapiebenadering die werd ontwikkeld door Eric Berne om menselijk gedrag, communicatie en persoonlijke groei te begrijpen.

In Transactionele Analyse worden interacties tussen individuen ’transacties’ genoemd. Ze kunnen gezond of ongezond zijn, afhankelijk van de toestanden waarin ze plaatsvinden.

Een gezonde interactie is er een waarin beide partijen zich in de Volwassen-toestand bevinden, terwijl ongezonde interacties kunnen ontstaan wanneer de toestanden niet in balans zijn.

TA kan worden toegepast in counseling en psychotherapie om mensen te helpen bewust te worden van hun onbewuste gedragspatronen en negatieve overtuigingen.

De kernprincipes van Transactionele Analyse omvatten het stimuleren van autonomie en het versterken van zelfsturing, het begrijpen van levensscripts die gevormd zijn in de kindertijd en het bevorderen van open communicatie en empathie.

Transactionele Analyse
Afbeelding: pch.vector op Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt