Terug naar het woordenboek

Spiritueel gezien is autonomie het vermogen om onafhankelijk, authentiek en zelfbewust te zijn. In staat zijn om je eigen pad te volgen, je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor je leven en acties.

Autonomie gaat hand in hand met zelfbewustzijn, zelfacceptatie en het vermogen om jezelf te leiden zonder afhankelijk te zijn van externe invloeden. De term autonomie komt uit het Grieks. Letterlijk vertaald betekent het eigen wetten opleggend.

Belangrijke spirituele aspecten van autonomie zijn:

Zelfbewustzijn: Autonomie is het vermogen om te begrijpen wie je werkelijk bent, los van externe verwachtingen en conditioneringen.

Zelfacceptatie: Het betekent dat je jezelf niet veroordeelt voor je tekortkomingen, maar eerder streeft naar persoonlijke groei en evolutie.

Innerlijke leiding: Autonome individuen luisteren naar hun hart en ziel om een richting te bepalen die in overeenstemming is met hun diepste verlangens en doelen.

Grenzen stellen: Autonomie is weten wanneer je moet loslaten en wanneer je jezelf moet beschermen tegen invloeden die niet bijdragen aan je welzijn.

Persoonlijke verantwoordelijkheid: Het erkennen dat je zelf de scheppers bent van jouw realiteit en dat je actief deelneemt aan het vormgeven van je toekomst.

Therapieën die spiritueel gezien kunnen bijdragen aan autonomie zijn onder andere: mindfulness, existentiële therapie, transpersoonlijke therapie, gestalttherapie en psychosynthese.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt