Terug naar het woordenboek

Shamballa (ook bekend als Shambhala) verwijst naar een mythische of spirituele plaats die wordt beschouwd als een heilig en verlicht rijk. Het begrip is diep geworteld in verschillende spirituele tradities, met name in het Tibetaans boeddhisme, het hindoeïsme en de Theosofie.

Volgens de overlevering wordt Shamballa beschreven als een verborgen koninkrijk, een spirituele oase of een paradijselijk land dat ergens in de Himalaya’s of in Centraal-Azië zou bestaan. Het wordt vaak geassocieerd met vrede, harmonie, spirituele verlichting en hoger bewustzijn.

In het Tibetaans boeddhisme wordt Shamballa gezien als een mythisch koninkrijk dat wordt geregeerd door een spirituele leider. Deze Kalki Koning, die wordt gezien als de toekomstige Boeddha of een verlicht wezen dat zal verschijnen in een tijd van grote nood.

In de Theosofie, een esoterische filosofie en spirituele beweging, wordt Shamballa beschouwd als een etherisch rijk dat fungeert als het spirituele hart van de planeet, waarvan de energieën invloed hebben op de evolutie en ontwikkeling van de mensheid.

Shamballa wordt vaak gezien als een symbolische en spirituele plek die kan dienen als inspiratie voor persoonlijke groei, spirituele zoektocht en het verwezenlijken van innerlijke vrede. Het wordt ook geassocieerd met de zoektocht naar verlichting, het ontwaken van het bewustzijn en het bereiken van een hoger spiritueel niveau.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt