Terug naar het woordenboek

Positieve psychologie richt zich op de sterke kanten en positieve eigenschappen van mensen, zoals kracht, weerbaarheid, vriendschap, geluk, liefde en levensvreugde.

Grondleggers van deze stroming zijn Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi. De laatste introduceerde het geluksgevoel dat wordt omschreven als flow.

Kernthema’s van positieve psychologie zijn:

Geluk en welzijn: Positieve emoties, tevredenheid met het leven, optimisme en het ervaren van positieve momenten en flow.

Sterke punten en deugden: In plaats van alleen te focussen op beperkingen en problemen, identificeert positieve psychologie sterke punten en deugden van mensen, zoals creativiteit, doorzettingsvermogen, vriendelijkheid en wijsheid.

Flow: Een toestand waarin mensen volledig opgaan in een activiteit, zichzelf verliezen in het moment, en een gevoel van voldoening ervaren.

Veerkracht: De capaciteit om te herstellen en sterker te worden na tegenslagen.

Positieve psychologie heeft invloed op verschillende stromingen en gebieden binnen de psychologie en daarbuiten, zoals klinische psychologie, onderwijspsychologie, organisatiepsychologie, gezondheidspsychologie en gemeenschapspsychologie.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt