Terug naar het woordenboek

Oosterse geneeskunde is een medisch systeem dat is gebaseerd op een holistische benadering van gezondheid en ziekte. Het lichaam wordt beschouwd als een complexe energetische balans. Oosterse geneeskunde, ook wel bekend als traditionele Chinese geneeskunde (TCG) of traditionele oosterse geneeskunde (TOG), vindt zijn oorsprong in landen als China, Japan en Korea.

De oosterse geneeskunde heeft een andere benadering dan de westerse geneeskunde. Oosterse geneeskunde richt zich op het herstellen van de harmonie en balans in het lichaam, terwijl westerse geneeskunde vaak meer nadruk legt op het identificeren en behandelen van specifieke ziektesymptomen.

Fundamentele principes van de oosterse geneeskunde zijn:

Qi: Qi wordt beschouwd als de vitale levensenergie die door het lichaam stroomt en essentieel is voor gezondheid. Het streeft naar een harmonieuze stroom van qi door de energiekanalen van het lichaam, bekend als meridianen.

Yin en Yang: Yin en yang zijn tegengestelde, maar complementaire krachten die de dualiteit in de natuur vertegenwoordigen. Een balans tussen yin en yang is belangrijk voor het behoud van gezondheid, en onevenwichtigheden kunnen leiden tot ziekte.

Vijf elementen: De vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal, water) worden gebruikt om processen in het lichaam en hun onderlinge relaties te begrijpen. Elk element heeft specifieke eigenschappen en organen die ermee geassocieerd worden.

Oosterse geneeskunde omvat verschillende therapeutische benaderingen, onder andere:

Acupunctuur: Het inbrengen van fijne naalden op specifieke punten op het lichaam om de stroom van qi te beïnvloeden en de balans te herstellen.

Kruidengeneeskunde: Het gebruik van plantaardige materialen, zoals kruiden en mineralen, om onevenwichtigheden te behandelen en gezondheid te bevorderen.

Tuina en acupressuur: Therapeutische massage- en manipulatietechnieken die gericht zijn op het herstellen van de balans van qi.

Voeding en dieet: Het gebruik van voeding en dieet om de energetische balans te bevorderen en specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt