Terug naar het woordenboek

Ankeren is het creëren van een verbinding in de hersenen tussen een bepaalde handeling of gedachte (stimulus) en een gewenste gemoedstoestand.

Ankeren wordt vaak gebruikt bij hypnose. Het wordt ook toegepast bij andere therapeutische benaderingen en methoden om gedrag te veranderen. Zoals bij NLP (Neurolinguïstisch Programmeren) en coaching.

Ankeren werkt op basis van de natuurlijke koppeling tussen onze zintuiglijke ervaringen en onze emotionele en fysieke reacties. Door een herhaalde associatie tussen een specifieke stimulus (bijvoorbeeld een aanraking, een bepaalde woorduitdrukking, een beeld of een geluid) en een gewenste gemoedstoestand te creëren, kan het anker fungeren als een trigger om die gemoedstoestand op te roepen.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je tijdens een ontspannende meditatiesessie een zachte aanraking op je arm hebt gekregen. Na verloop van tijd, als je diezelfde zachte aanraking herhaalt, kan dit anker fungeren als een signaal voor je lichaam en geest om een ontspannen gemoedstoestand op te roepen.

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt