Terug naar het woordenboek

De spirituele eigenschappen van amethist zijn kalmerende energie, spiritualiteit, intuïtie en helderheid van de geest. Amethist behoort tot de tien meest bekende spirituele edelstenen.

Amethist komt meestal voor in tinten van paars, variërend van licht lavendel tot diep violet. De kleurintensiteit kan variëren, waarbij sommige amethisten een heldere en levendige paarse kleur hebben terwijl andere een zachtere en subtielere tint hebben.

Naast de typische paarse kleur kan amethist ook andere kleuren vertonen.
– Groene amethist is een zeldzame variant van amethist met een groene tint.
– Roze amethist is een variant met een delicate roze kleur. Het wordt vaak geassocieerd met liefde, tederheid en emotioneel welzijn.
– Ametrine is een combinatie van amethist en citrien en heeft daardoor zowel paarse als gele kleuren. Het vertoont vaak een uniek gespleten kleurpatroon met een paars-gele overgang.

Een van de vroegste bekende gebruikers van amethist is de oude Griekse beschaving. Amethist is afgeleid van het Griekse woord ‘amethystos’, dat ‘niet dronken” betekent. De oude Grieken gebruikten amethist vaak in drinkbekers en amuletten in de overtuiging dat het zou helpen nuchter te blijven en helder van geest te zijn.

In de middeleeuwen werd amethist beschouwd als een waardevolle steen die alleen door de adel mocht worden gedragen. De steen werd beschouwd als een symbool van macht en status. Daarom werden amethisten in die periode vaak gebruikt in kroonjuwelen, scepters en andere koninklijke insignes.

In het hindoeïsme wordt amethist geassocieerd met de kruinchakra, het energiecentrum dat verband houdt met spiritualiteit en bewustzijn.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt