Terug naar het woordenboek
Krishna is een van de belangrijkste godheden in het hindoeïsme. Hij wordt vaak beschouwd als een incarnatie (avatar) van de god Vishnu. Deze speelt een centrale rol in de hindoeïstische drie-eenheid (Trimurti), samen met Brahma en Shiva.

Krishna wordt in verschillende hindoeïstische teksten, waaronder de Mahabharata en de Bhagavad Gita, beschreven als een goddelijke figuur en spirituele leraar.

In de Bhagavad Gita dient Krishna als de wagenmenner en adviseur van de prins Arjuna. Tijdens het gesprek tussen Krishna en Arjuna worden essentiële filosofische en spirituele concepten besproken, waaronder plicht (dharma), devotie (bhakti), en de aard van het zelf (atman).

Voor veel hindoes is Krishna ook de held van verschillende mythen en legendes, zoals zijn jeugdige avonturen, zijn liefde voor Radha, en zijn rol in de vernietiging van demonen. Zijn goddelijke spelen worden vaak gevierd in festivals zoals Janmashtami.

Een bekende mantra is de Hare Krishna Maha Mantra, die luidt: “Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare; Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.” Het is een krachtige mantra die wordt beschouwd als een uitdrukking van toewijding en roep om spirituele verlichting.

Krishna
Afbeelding: Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt