Terug naar het woordenboek

Een avatar is een goddelijke incarnatie, een manifestatie van het goddelijke in de wereld. Het woord avatar komt uit het Sanskriet en betekent afdaling.

In het hindoeïsme wordt het gebruikt om de afdaling of verschijning van een godheid op aarde te beschrijven. Avatars worden gezien als goddelijke wezens die op aarde verschijnen om bepaalde taken te vervullen, spirituele lessen te geven of de mensheid te leiden naar verlichting en bevrijding.

Een bekend voorbeeld van een avatar in het hindoeïsme is Lord Vishnu, die volgens de overtuiging meerdere avatars heeft aangenomen, zoals Lord Rama en Lord Krishna. Elke avatar wordt gezien als een manifestatie van het goddelijke met specifieke goddelijke eigenschappen en taken.

Buiten het hindoeïsme wordt het concept van een avatar ook breder toegepast in spirituele en new age-kringen, waar het verwijst naar een spiritueel verlichte persoon of een bewustzijnstoestand waarin iemand zijn ware goddelijke essentie belichaamt. Ofwel vereniging met het goddelijke, waarin iemand zijn ego transcendeert en leeft vanuit een hoger bewustzijn.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt