Terug naar het woordenboek

Diksha of deeksha is een vorm van magnetiseren. Door middel van handoplegging op de kruin van het hoofd van de cliënt maakt de diksha-therapeut contact met de kosmische of universele energie. Hierdoor treden er volgens de diksha-therapeut neurobiologische veranderingen op in de hersenen.

Het woord ‘diksha’ betekent in het Sanskriet letterlijk ‘initiatie’ of ‘overdracht van energie’ en wordt in verschillende spirituele tradities en praktijken gebruikt.

In het hindoeïsme kan diksha bijvoorbeeld worden gegeven door een goeroe aan een discipel als een vorm van spirituele overdracht, waarbij de discipel wordt ingewijd in een bepaalde spirituele traditie of mantra. Diksha wordt ook geassocieerd met het ontwaken van spirituele energieën, het openen van bewustzijn en het bevorderen van spirituele groei.

Veel Diksha-therapeuten hebben een opleiding gevolgd aan de Oneness University (Eenheidsuniversiteit). Deze ligt in Zuid-India bij Chennai en is opgericht door het paar Sri Amma en Sri Bhagavan, beiden avatars.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt