Terug naar het woordenboek
Aanroepen is het bewust uitnodigen van een bovennatuurlijke entiteit, godheid, geest, engel of spirituele kracht. Aanroepen gebeurt in religieuze en spirituele contexten om contact te maken met hogere machten.

Het aanroepen kan gepaard gaan met gebed, rituelen, mantra’s, symboliek of handelingen om de entiteit op te roepen en om de aandacht te trekken.

Aanroepingen hebben verschillende doeleinden, zoals het vragen om spirituele begeleiding, genezing, kracht, bescherming, kennis of inzicht.

Het aanroepen wordt gezien als een manier om een spirituele verbinding te leggen tussen de menselijke wereld en de bovennatuurlijke of spirituele dimensies.

Het is een essentieel aspect van vele religieuze en spirituele praktijken en biedt gelovigen de mogelijkheid om in contact te komen met het goddelijke of het transcendente.

Een opmerkelijk voorbeeld van aanroeping is de draaiende dans binnen het soefisme. Om in een trance te raken dansen soefi’s cirkelvormige bewegingen. Eén hand is naar boven gericht om spirituele energie te ontvangen, en de andere hand naar beneden gericht om die energie naar de aarde te sturen.

Aanroepen
Afbeelding: chandlervid85 op Freepik.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt