Terug naar het woordenboek

Spiritueel tuinieren beschouwt het bijhouden van de tuin als een spirituele oefening. Het gaat niet alleen om het verbouwen van planten en bloemen, maar ook om het cultiveren van een diepere relatie met de aarde en het bewustzijn.

Bij spiritueel tuinieren draait het om het cultiveren van bewustzijn, mindfulness en een gevoel van verbondenheid met de natuur. Het gaat erom in het moment aanwezig te zijn terwijl je in de tuin werkt, je bewust te zijn van je ademhaling, je zintuigen te openen en je te verbinden met de natuurlijke omgeving.

Sommige mensen beschouwen hun tuin als een heilige ruimte, waar ze kunnen mediteren, reflecteren en in contact kunnen komen met hun innerlijke zelf. Ze kunnen rituelen uitvoeren, zoals het planten van zaden met intenties, het aanbieden van dankbaarheid aan de natuur of het creëren van een serene sfeer in de tuin met behulp van symbolische elementen.

Spiritueel tuinieren kan ook gaan over het verzorgen van de tuin als een metafoor voor persoonlijke groei en transformatie. Het kan dienen als een reminder om geduldig te zijn, te vertrouwen op het natuurlijke ritme van groei en los te laten wat niet meer dient.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt