Terug naar het woordenboek
Een soetra is een kort poëtisch citaat met een belangrijke stelling of leefregel van een spirituele filosofie. Soetra’s zijn vooral bekend van het hindoeïsme, boeddhisme en jaïnisme.

De term komt uit het Sanskriet. Soetra’s dienen als een compacte vorm van kennisoverdracht en bevatten essentiële leerstellingen, instructies of principes van een bepaalde spirituele filosofie of traditie.

Deze korte en gemakkelijk te onthouden teksten worden vaak gereciteerd, uit het hoofd geleerd en bestudeerd. Ze kunnen een breed scala aan onderwerpen behandelen, variërend van ethiek en moraal tot meditatie en metafysica.

De bekendste verzamelingen van soetra’s zijn waarschijnlijk de Pali-canon in het boeddhisme, de Vedische soetra’s in het hindoeïsme en de Agama’s in het jaïnisme.

Soetra’s kunnen ook andere aspecten van het menselijk leven beschrijven, zoals menselijke relaties en seksualiteit. Een bekend voorbeeld hiervan is de Kamasoetra of Kamasutra.

Wat is een soetra

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt