Terug naar het woordenboek

Slapen is een periode waarin het fysieke lichaam rust en herstelt terwijl de geest kan werken aan spirituele groei.

Slaap heeft biologische en psychologische aspecten. Wetenschappelijk onderzoek richt zich op de neurologische processen achter slaap en dromen, zoals de rol van de hersenen en de REM-slaapfase. Spirituele interpretaties van slaap en droomduiding voegen een extra laag van betekenis en begrip toe.

Onze slaapcyclus bestaat uit verschillende fasen die zich herhalen gedurende de nacht. Elke fase heeft unieke kenmerken en speelt een specifieke rol in het herstel en de vernieuwing van het lichaam en de geest.

Dit zijn de vier belangrijkste slaapfasen:

Fase 1: Deze fase markeert het begin van de slaap en wordt gekenmerkt door een lichte slaap. De overgang van waken naar slapen vindt plaats en de spieren ontspannen zich. Het is gemakkelijk om gewekt te worden tijdens deze fase. Fase 1 duurt meestal maar enkele minuten.

Fase 2: Dit is de overgangsfase tussen lichte en diepe slaap. In fase 2 worden de hersengolven trager en worden er perioden van snelle oogbewegingen (REM) waargenomen. Het is een belangrijke fase van herstel en het opslaan van herinneringen en leertaken. Fase 2 beslaat het grootste deel van de totale slaaptijd.

Fase 3: Ook bekend als de diepe slaap of slow-wave-slaap (SWS). In deze fase zijn de hersengolven langzamer en is er sprake van diepe ontspanning. Het lichaam herstelt zich tijdens deze fase. Het immuunsysteem wordt versterkt en weefsels en organen worden gerepareerd. Het is moeilijker om wakker te worden tijdens de diepe slaap. Fase 3 is cruciaal voor fysiek herstel en wordt meestal gevolgd door de REM-slaap.

REM-slaap (Rapid Eye Movement): Dit is de fase waarin de meeste dromen plaatsvinden. Tijdens de REM-slaap zijn de hersengolven vergelijkbaar met die van wakkere personen. De ademhaling en hartslag versnellen. De spieren zijn grotendeels verlamd om te voorkomen dat we onze dromen fysiek uitvoeren. De REM-slaap speelt een belangrijke rol in het geheugen, het leren en het verwerken van emoties. Na de REM-slaap begint de cyclus weer opnieuw met fase 1.

Gedurende de nacht doorlopen we meerdere slaapcycli, waarin de duur van de REM-slaap geleidelijk toeneemt en de diepe slaap geleidelijk afneemt. Elke slaapfase heeft zijn eigen unieke functie en draagt bij aan de algehele slaapkwaliteit en het herstel van zowel het lichaam als de geest.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt