Terug naar het woordenboek

RET staat voor Rationeel Emotieve Therapie en is bedacht door Albert Ellis (1913-2007). Tegenwoordig wordt deze methode ook wel aangeduid met meer toegankelijke woorden als Rationele Effectiviteits Training. De basis van RET is het ABC-model, waarbij A staat voor de gebeurtenis, B voor je gedachten en C voor je gevoelens en gedrag.

Ellis stelt dat gevoelens en gedrag (C) niet direct worden bepaald door de situatie (A), maar door de eigen gedachten (B) hierover. Die gedachten heb je zelf in de hand. Ze kunnen leiden tot geluk maar ook tot meer ellende.

Tijdens de therapie leert de cliënt om ongewenste emoties of gedrag om te buigen naar effectievere emoties en gedrag. Hij leert op een andere manier naar zijn gedachten te kijken en laat ze beter aansluiten bij de daadwerkelijke gebeurtenis. De gedachten van Ellis zijn deels gebaseerd op het stoïcisme van Zeno van Citium (334-264 v. Chr.)


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt