Terug naar het woordenboek
Ra is een prominente god in de Egyptische mythologie die vaak wordt afgebeeld als persoon met een valkenkop met daarboven een zon. Ra vertegenwoordigt de zon, licht, warmte en scheppingskracht.

Andere namen voor Ra zijn: Re, Atum-Ra, Ra-Horakhty, Amun-Ra en Aten.

Ra was een belangrijke godheid in het oude Egypte. Zij verering dateert mogelijk terug tot het begin van de Egyptische beschaving.

Volgens de Egyptische mythen werd Ra gezien als de schepper van het universum die elke dag de zon aan de hemel bracht en ’s nachts in de onderwereld reisde.

Zijn reis door de onderwereld symboliseerde de cyclus van dood en wedergeboorte, waarbij hij ’s ochtends herboren werd.

Ra werd beschouwd als de heerser over de goden en mensen en zijn invloed strekte zich uit tot verschillende aspecten van het dagelijks leven. De farao’s zagen zichzelf als de zonen van Ra, wat hun heerschappij legitimeerde.

In de loop van de tijd werden verschillende regionale goden geïdentificeerd met Ra, waardoor hij samensmolt met andere godheden.

In moderne interpretaties van Egyptische genezing ofwel Egyptian healing, met een spirituele of new age-inslag, wordt soms verwezen naar de symboliek van Ra.

Ra zonnegod
Afbeelding: vectorpouch op Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt