Het innerlijke kompas fungeert als een gids bij morele dilemma’s, persoonlijke keuzes en momenten van onzekerheid. Een handeling of een besluit moet goed voelen, los van de ratio.
In het boeddhisme wordt het begrip vergeleken met het volgen van het pad van juist handelen. In de existentiële psychologie is het innerlijke kompas te vergelijken met de persoonlijke betekenis van iemands leven.
Bij de quakers, een christelijke stroming uit de 17e eeuw, wordt gesproken over het inner light: een innerlijk licht dat richting geeft aan juist handelen. Ook in de moderne positieve psychologie komt het begrip terug in de vorm van authentiek leven en persoonlijke waarden.
Het innerlijke kompas ontwikkelt zich door ervaring, zelfreflectie en het maken van keuzes die afgestemd zijn op innerlijke overtuigingen in plaats van externe druk. Het wordt vaak versterkt door stilte, meditatie en zelfonderzoek.
Gerelateerde begrippen zijn onder andere intuïtie, authenticiteit, moreel bewustzijn, overgave en het Japanse concept ikigai — het leven vanuit een diepgevoeld doel.

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl