Terug naar het woordenboek
Ganesha is een hindoeïstische godheid, herkenbaar aan zijn unieke verschijning met het lichaam van een mens en het hoofd van een olifant. Hij staat symbool voor wijsheid, intelligentie en het verwijderen van obstakels.

Deze godheid wordt vaak vereerd aan het begin van nieuwe projecten, zoals het starten van een bedrijf, een reis, een academisch jaar, een huwelijk of zelfs een nieuwe woonplaats. Dit wordt gedaan om obstakels uit de weg te ruimen en om de zegen te ontvangen voor een succesvolle start.

Ganesha heeft een opvallende en herkenbare verschijning. Zijn olifantenhoofd symboliseert wijsheid, intelligentie en kracht. Zijn mensenlichaam illustreert zijn vermogen om menselijke emoties en ervaringen te begrijpen en te verlichten.

Ganesha’s ogen zijn groot en expressief, wat wijst op zijn alziendheid en begrip. Hij heeft een vriendelijke en geruststellende glimlach, wat hem geliefd maakt bij zijn aanbidders.

Ganesha draagt verschillende symbolen bij zich, zoals een gebroken slagtand, een lotusbloem en een knots. Zijn rechterhand wordt afgebeeld in de ‘abhaya mudra’, een zegenend gebaar.

Zijn beeltenis is te vinden in tempels, huizen en heiligdommen in heel India en andere delen van de wereld waar het hindoeïsme wordt beoefend.

De iconische uitstraling van Ganesha heeft vele kunstenaars en gelovigen geïnspireerd en maakt hem tot een van de meest aanbeden en geliefde goden in de hindoeïstische traditie.

Wie is Ganesha?
Afbeelding: Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt