Terug naar het woordenboek

Ganesha is een hindoeïstische godheid, herkenbaar aan zijn unieke verschijning met het lichaam van een mens en het hoofd van een olifant. Hij staat symbool voor wijsheid, intelligentie en het verwijderen van obstakels.

Ganesha heeft een opvallende en herkenbare verschijning geeft. Zijn olifantenhoofd symboliseert wijsheid, intelligentie en kracht, terwijl zijn menselijke lichaam staat voor zijn vermogen om te handelen en met mensen te communiceren.

Ganesha’s ogen zijn groot en expressief, wat wijst op zijn alziendheid en begrip. Hij heeft een vriendelijke en geruststellende glimlach, wat hem geliefd maakt bij zijn aanbidders.

In zijn handen draagt Ganesha verschillende symbolen, zoals een gebroken slagtand, een zegenend gebaar, een lotusbloem en een knots, die allemaal verschillende aspecten van zijn persoonlijkheid en macht vertegenwoordigen.

Ganesha wordt vaak aangeroepen aan het begin van nieuwe ondernemingen en vieringen om zegeningen te brengen en hindernissen uit de weg te ruimen.

Zijn beeltenis is te vinden in tempels, huizen en heiligdommen in heel India en andere delen van de wereld waar het hindoeïsme wordt beoefend.

De iconische uitstraling van Ganesha heeft vele kunstenaars en gelovigen geïnspireerd en maakt hem tot een van de meest aanbeden en geliefde goden in de hindoeïstische traditie.