Terug naar het woordenboek

Vooral de witte lotusbloem is bekend als symbool van verlichting en spirituele zuiverheid. Maar de lotusbloem bloeit ook in het rood en het blauw.

Deze waterplant wortelt diep in een modderige bodem maar de bloem is van een zuivere schoonheid. Juist deze tegenstelling van donkere modder en helder licht leent zich voor velerlei interpretaties.

De lotusbloem is een symbolisch belangrijke bloem in verschillende culturen en religies, waaronder het oude Egypte, het boeddhisme, het hindoeïsme en het jainisme.

Over het algemeen vertegenwoordigt de lotusbloem dus positieve spirituele en symbolische betekenissen, zoals zuiverheid, groei, verlichting en wedergeboorte.

Een interpretatie is dat de lotusbloem je verbindt met het universum. De mens groeit van het het onbewuste kind (wortels) via zijn levenspad (steel) naar een nieuw bewustzijn (bloem).

In het boeddhisme en het hindoeïsme heeft de lotusbloemen een belangrijke status. Belangrijke personen worden vaak op een lotustroon afgebeeld.

De lotusbloem opent zich bij zonsopgang en sluit na zonsondergang.

Op yantra’s, tantrische spirituele afbeeldingen worden ook vaak lotusbladen afgebeeld.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt