Terug naar het woordenboek
Cranio-sacraal therapie (CST) is een holistische benadering om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. Het richt zich op het cranio-sacrale systeem dat bestaat uit de schedel (cranium), de wervelkolom, het heiligbeen (sacrum) en de hersen- en ruggenmergvloeistof.

De behandeling bestaat uit minieme aanrakingen, meestal niet meer dan het gewicht van een muntstuk. Het doel is om spanningen in het cranio-sacrale systeem op te lossen en de natuurlijke ritmische bewegingen van het systeem te stimuleren.

CST is bedacht door Dr. John E. Upledger, een osteopatisch arts. Hij ontdekte tijdens een operatie dat de membranen rond de hersenen en het ruggenmerg ritmisch pulseren, onafhankelijk van de ademhaling en de hartslag. Hij noemde dit het cranio-sacrale ritme en ontwikkelde een therapie om dit ritme te beïnvloeden.

Spiritueel wordt CST gezien als een manier om energetische blokkades in het lichaam op te heffen en een diepere verbinding tussen lichaam en geest te bevorderen. Sommige therapeuten combineren cranio-sacraal therapie met andere energetische behandelmethoden.

Een CST-sessie duurt ongeveer een uur. De cliënt ligt op een massagetafel terwijl de therapeut zachte aanrakingen toepast op verschillende delen van het lichaam.

CST wordt toegepast bij onder andere hoofdpijn, rugpijn, stress, slaapproblemen en emotionele spanningen.

Wat is cranio-sacraal therapie?
Afbeelding: freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt