Terug naar het woordenboek

Bewustzijnstherapie kijkt naar wat er binnenin een persoon gebeurt en hoe dat hun leven beïnvloedt, in plaats van te focussen op externe factoren.

Het richt zich op het begrijpen van diepgewortelde overtuigingen en patronen die emotionele problemen en ongewenst gedrag kunnen veroorzaken.

Bewustzijnstherapie heeft zijn wortels in de humanistische psychologie, die opkwam in de jaren 1950-1960 als een reactie op de meer traditionele en psychodynamische benaderingen.

De humanistische psychologie richt zich op hoe mensen zichzelf ervaren en ontwikkelen. Het draait om het begrijpen van iemands gevoelens, gedachten en waarden, en helpt hen hun volle potentieel te bereiken.

Een van de vroege pioniers van bewustzijnstherapie is Fritz Perls, een Duitse psychotherapeut, die de Gestalttherapie ontwikkelde.

Gestalttherapie legt de focus op het hier-en-nu bewustzijn van cliënten, hun emotionele belevingen en lichamelijke sensaties. Het moedigt cliënten aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag en keuzes.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt