Terug naar het woordenboek
De Noösfeer is het idee van een mentale atmosfeer rond de aarde. Een energetisch veld dat wordt veroorzaakt door de gedachten, kennis en bewustzijn van alle mensen samen. Hoe meer positieve gedachten iedereen heeft, hoe positiever de Noösfeer wordt. Hierdoor vermindert de kans op agressie en oorlogen.

Het is idee is afkomstig uit de filosofie van de Rus Vladimir Vernadsky. De Franse filosoof Pierre Teilhard de Chardin werkte het concept verder uit als een mentale atmosfeer rondom de aarde. Deze onzichtbare laag wordt gecreëerd door de denkprocessen van alle mensen samen.

Elke persoon voegt zijn of haar unieke gedachten, emoties en intenties toe aan dit grotere geheel. Het is een dynamisch veld dat constant evolueert en zich ontwikkelt naarmate mensen denken, leren en zich spiritueel ontwikkelen.

Zo kunnen positieve gedachten, zoals compassie, liefde en vergeving, bijdragen aan een meer harmonieuze Noösfeer, terwijl negatieve emoties, zoals haat of angst, het veld kunnen verstoren.

In spirituele termen betekent een positieve Noösfeer dat er meer harmonie, compassie en begrip tussen mensen heerst. Dit zou leiden tot meer verbondenheid, minder conflicten en een dieper gevoel van verantwoordelijkheid voor zowel elkaar als de planeet.

Stromingen zoals de New Age-beweging, holistische ecologie, esoterische filosofieën en integrale theorieën omarmen het concept van de Noösfeer als een collectief bewustzijn dat de spirituele evolutie van de mensheid bevordert.

De Noösfeer heeft overeenkomsten met het Akasha-veld maar is toch wezenlijk anders.

Noösfeer

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt