Terug naar het woordenboek
Tsujiura Senbei is een traditioneel Japans koekje met daarin een papiertje waarop een voorspellende of symbolische boodschap staat. Het briefje bevat een zegen, voorspelling of wijze les, bedoeld om de ontvanger geluk te brengen of aan te zetten tot reflectie.

Het koekje, gemaakt van rijstmeel en suiker, heeft een knapperige textuur en wordt uitgereikt tijdens religieuze en spirituele rituelen in tempels en heiligdommen in Japan. De geschiedenis van Tsujiura Senbei gaat enkele honderden jaren terug en is nauw verbonden met de Japanse cultuur en religieuze tradities.

Het eten van deze koekjes was een manier om deel te nemen aan spirituele rituelen. Het openen van het koekje werd gezien als het ontvangen van een persoonlijke boodschap van de goden, die geluk kon brengen maar ook een uitnodiging was tot introspectie en zelfreflectie.

In de Verenigde Staten werd de traditie van Tsujiura Senbei in de vorige eeuw commercieel opgepikt door Chinese restaurants, wat leidde tot de creatie van het fortune cookie of het gelukskoekje zoals we dat nu ook in Europa kennen. De boodschappen in deze moderne koekjes zijn vaak algemener en minder spiritueel van aard.

Een voorbeelden van een origineel Tsujiura Senbei briefje is:

“Richt je blik op de maan en niet op de vinger die wijst”.

Tsujiura Senbei

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt