Terug naar het woordenboek
Ubuntu is een Afrikaanse filosofie die onderlinge verbondenheid centraal stelt. Alleen hierdoor is het mogelijk om een gezonde en harmonieuze samenleving te hebben. Het woord ‘ubuntu’ komt uit de Bantoetalen en kan worden vertaald als ‘ik ben omdat wij zijn’ of ‘menselijkheid jegens anderen’.

Ubuntu is een levenshouding die is gebaseerd op compassie, solidariteit, en samenwerking. In spirituele zin belichaamt ubuntu de gedachte dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel. Onze daden en keuzes beïnvloeden niet alleen onszelf maar ook de gemeenschap waar we deel vanuit maken.

Ubuntu deelt met het boeddhisme de nadruk op compassie, het invoelen in de gevoelens van anderen.

In het christendom zou je ubuntu kunnen vergelijken met de leer van naastenliefde en het principe om anderen lief te hebben zoals jezelf.

Ook met de islam heeft ubuntu raakvlakken. Bijvoorbeeld met ummah (de wereldwijde moslimgemeenschap) en zakat (liefdadigheid). Beide levensbeschouwingen benadrukken de plicht om te zorgen voor anderen om een rechtvaardige en harmonieuze samenleving te bevorderen.

Wat is Ubuntu?
Afbeelding: Brgfx op Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt