Terug naar het woordenboek

Het zesde zintuig is de benaming voor het vermogen om informatie te ontvangen buiten de traditionele vijf zintuigen om. Zo kunnen waarnemingen worden verklaard die niet met de gewone zintuigen, zien, horen, ruiken, proeven en voelen, kunnen worden waargenomen.

Daarom noemen we dit ‘buitenzintuiglijke’ waarnemingen (BZW). Bekend zijn helderziendheid, gedachtenlezen of telepathie. Het begrip zesde zintuig werd geïntroduceerd door de Franse fysioloog en Nobelprijswinnaar Charles Richet (1850-1935).

Sommige mensen geloven dat iedereen in zekere mate een zesde zintuig heeft, terwijl anderen denken dat het een zeldzame of aangeboren eigenschap is die alleen bij enkelen voorkomt.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het zesde zintuig, zoals genetische aanleg, omgevingsinvloeden, persoonlijke ervaringen en training. Sommige mensen hebben van nature een sterker ontwikkeld intuïtief vermogen of zijn meer geneigd om subtiele signalen op te pikken, terwijl anderen hier minder gevoelig voor zijn.

Het idee van een zesde zintuig kan ook worden benaderd vanuit wetenschappelijk perspectief. Vanuit een neurologisch standpunt is het zesde zintuig een verbeterde vorm van intuïtie of empathie.

Het zesde zintuig wordt soms beschouwd als een middel om toegang te krijgen tot de paranormale wereld.

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt