Terug naar het woordenboek
Totemdieren zijn dieren met een spirituele betekenis. Het begrip totemdier is ook bekend als krachtdier. Mensen kunnen hun totemdier ontdekken door dromen, meditatie of spirituele ceremonies.

Het totemdier is vooral bekend in inheemse Amerikaanse tradities. Zo is de adelaar een veelvoorkomend symbool op totempalen aan de noordwestkust van Noord-Amerika.

Omdat adelaars zo hoog kunnen vliegen, worden ze beschouwd als tussenpersonen tussen hemel en aarde.

Totemdieren worden gezien als beschermers, gidsen en helpers die spirituele wijsheid en kracht overbrengen. Ze verbeelden bepaalde eigenschappen of kwaliteiten die belangrijk zijn voor de persoon of groep.

Een totemdier kan ook persoonlijke begeleiding en bescherming bieden. Ze worden dan afgebeeld op een amulet dat iemand met zich meedraagt.

Voor inheemse stammen of clans vertegenwoordigen totemdieren de groep als geheel. Dieren op totempalen symboliseren de geschiedenis, waarden en beschermende geesten van de stam.

Elk dier op een totempaal heeft een specifieke betekenis die verbonden is met de tradities en verhalen van de gemeenschap.

In sjamanistische tradities fungeren totemdieren als spirituele gidsen. Ze dienen als tussenpersonen tussen de spirituele en fysieke wereld. Een sjamaan roept deze dieren op tijdens rituelen.

De meest voorkomende totemdieren zijn:

Adelaar: Symbool voor vrijheid, visie en spirituele verheffing.

Wolf: Staat voor loyaliteit, intelligentie en intuïtieve leiding.

Beer: Vertegenwoordigt kracht, moed en beschermende genezing.

Uil: Symbool van wijsheid, inzicht en verborgen kennis.

Vos: Staat voor sluwheid, aanpassingsvermogen en creativiteit.

Wat zijn totemdieren?

Afbeelding: Pikisuperstar op freepik.com


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt