Terug naar het woordenboek
Een sjamaan is een spirituele genezer en tussenpersoon tussen onze wereld en de spirituele wereld. Sjamanen maken gebruik van rituelen en trance voor genezing en inzicht.

Het woord ‘sjamaan’ is afgeleid van het Tungusische woord ‘šamán’ dat ‘iemand die weet’ of ‘iemand die de geest ziet’ betekent.

Het sjamanisme beschouwt de natuur als een bron van wijsheid, genezing en spirituele begeleiding. De natuur wordt gezien als een levende bibliotheek van kennis en een bron van helende energie.

Typische kenmerken van sjamanen zijn onder meer hun vermogen om in een veranderde bewustzijnsstaat te treden, contact te maken met spirituele gidsen en voorouders, en te dienen als bemiddelaars tussen mensen en spirituele entiteiten.

Sjamanen worden geraadpleegd voor genezing, spiritueel advies, voorspellingen en het oplossen van conflicten.

Sjamanen gebruiken verschillende rituelen, ceremonies, trance en traditionele geneeswijzen om te communiceren met de geestenwereld.

Hoewel sjamanisme traditioneel vooral te vinden was in inheemse gemeenschappen, is het concept van de sjamaan in sommige gevallen ook geïntegreerd in moderne spirituele en new-agebewegingen.

Sjamaan
Afbeelding: Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt