Terug naar het woordenboek
Sjamanisme is de verzamelnaam voor de traditionele geloven en praktijken over de hele wereld waarbij spiritueel contact met de natuur centraal staat. Sjamanisme wordt beoefend door een sjamaan.

Elke stroming binnen het sjamanisme heeft zijn eigen kenmerken. Maar alom wordt de natuur gezien als een levende bibliotheek van kennis en als een bron van helende energie. Ze wordt vereerd tijdens rituelen en ceremonies.

Sommige stromingen zijn sterk gericht op voorouderverering. Er wordt geloofd dat de geesten van voorouders een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van de gemeenschap en van individuen.

Sjamanen maken door middel van trancereizen contact met de geesten van voorouders. Deze trance wordt bereikt door langdurig drummen, zingen, dansen of het gebruik van plantenextracten.

In andere sjamanistische tradities gelooft men in de kracht van dierengeesten of totemdieren. Deze geesten bieden begeleiding, bescherming en kracht aan individuen en gemeenschappen.

Sjamanistische helingsprocessen kunnen potentieel gevaarlijk zijn als ze niet worden uitgevoerd door goed opgeleide sjamanen.

Tijdens rituelen kunnen sterke fysieke en psychologische reacties optreden.

Soms worden er psychedelische stoffen gebruikt om trance op te wekken. Het onjuist gebruik daarvan is gevaarlijk voor de gezondheid.

Ook kunnen vasten, extreem dansen of andere inspannende activiteiten lichamelijke risico’s met zich meebrengen.

Sjamanisme
Afbeelding: Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt