Terug naar het woordenboek
De Ouroboros is een duizenden jaren oud symbool dat bestaat uit een slang of draak die in zijn eigen staart bijt waardoor een oneindige cirkel ontstaat. Ouroboros is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk staarteter.

De symboliek van de Ouroboros wordt vaak geassocieerd met cyclische vernieuwing, eeuwigheid en de cyclus van leven en dood. Het symboliseert de continue stroom van tijd waarbij het einde en het begin met elkaar verbonden zijn.

In alchemie symboliseert de Ouroboros de cyclus van transformatie en het streven naar heelwording. Het staat ook voor ‘opus magnum’ of het ‘grote werk’, dat de zoektocht naar spirituele verlichting en innerlijke transformatie vertegenwoordigt.

Het exacte ontstaan van de Ouroboros is moeilijk te achterhalen vanwege zijn oude oorsprong en verspreiding over verschillende culturen. Het symbool heeft echter zijn weg gevonden naar verschillende mythologieën, religies en esoterische tradities.

Ouroboros

(Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay)


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt