Terug naar het woordenboek

Ontspanningsmassage is een algemene term voor massages met als doel lichaamsspanning en stress te verlichten. Tijdens de massage worden de spieren, pezen en gewrichten soepeler gemaakt en de doorbloeding van de spieren en de huid bewerkstelligd. Tevens wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd waardoor afvalstoffen het lichaam sneller verlaten.

Naast een algeheel gevoel van ontspanning, kan ontspanningsmassage stressklachten verhelpen, zoals spanningshoofdpijn en rug- en nekpijn. Deze vorm van massage is voor iedereen geschikt, zowel voor mensen die uitgeblust of vermoeid zijn als ook voor diegenen die prima in hun vel zitten.

Enkele voorbeelden zijn:

Zweedse massage: Dit is de meest bekende vorm van ontspanningsmassage. Het omvat lange, vloeiende strijkbewegingen, knedingen en lichte percussie om de spieren te ontspannen en de circulatie te bevorderen.

Aromatherapie massage: Deze massage maakt gebruik van essentiële oliën die een kalmerend en ontspannend effect hebben. De oliën worden gemengd met een basisolie en tijdens de massage op de huid aangebracht. Elke olie heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en geur, waardoor een gevoel van ontspanning en welzijn wordt bevorderd.

Hot stones: Bij deze massage worden gladde, verwarmde stenen op bepaalde punten van het lichaam geplaatst. De warmte van de stenen helpt de spieren te ontspannen en bevordert een diepere ontspanning. De masseur kan ook de stenen gebruiken om zachte masserende bewegingen uit te voeren.

Shiatsu: Deze massage is afkomstig uit Japan en maakt gebruik van drukpunten op het lichaam om de energiestromen te bevorderen en te harmoniseren. De masseur gebruikt zijn of haar vingers, duimen en handpalmen om zachte druk uit te oefenen op specifieke punten, wat helpt bij het ontspannen van de spieren en het stimuleren van de natuurlijke genezende processen van het lichaam.

Deep tissue massage: Hoewel deze vorm van massage wat intenser kan zijn dan andere ontspanningsmassages, richt het zich op het verlichten van chronische spanning en knopen in de diepere lagen van spieren en bindweefsel. Het maakt gebruik van langzame, diepe bewegingen en geconcentreerde druk om de spieren los te maken.

Reflexologie: Deze massage richt zich op specifieke punten op de handen, voeten en oren die corresponderen met organen en systemen in het lichaam. Door druk uit te oefenen op deze reflexpunten, kan de masseur ontspanning en balans bevorderen in het hele lichaam.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op Bol.com

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt