Terug naar het woordenboek

Een kerk is een religieus gebouw dat hoofdzakelijk wordt geassocieerd met het christendom. Een kerk wordt gebruikt als een plaats van aanbidding, gebed en gemeenschapsbijeenkomsten voor christelijke gelovigen. Hier zijn enkele kenmerken van een traditioneel kerkgebouw:

Architectuur: Kerken kunnen verschillende architecturale stijlen hebben, zoals gotisch, romaans, barok, neoklassiek, modern of een combinatie daarvan. Ze hebben vaak hoge gewelven, gewelfde plafonds, torens, klokkentorens en karakteristieke gevels. De architectuur van een kerk is vaak ontworpen om een gevoel van grootsheid, heiligheid en eerbied op te roepen.

Indeling: Een kerk heeft doorgaans een duidelijke indeling. Het schip, ook wel het kerkschip genoemd, is het centrale deel waar de gelovigen samenkomen voor de eredienst. Aan het einde van het schip bevindt zich het priesterkoor, waar het altaar staat en de liturgische handelingen plaatsvinden. Daarnaast kunnen er zijbeuken, kapellen, doopvonten, kansels en sacristieën zijn.

Altaar en liturgie: Het altaar is een prominent kenmerk van een kerk. Het is de plaats waar de eucharistie (communie) wordt gevierd en andere religieuze rituelen worden uitgevoerd. Kerken kunnen ook liturgische voorwerpen bevatten, zoals een ambo (lezenaar), tabernakel (waar de geconsacreerde hosties worden bewaard), kandelaars en crucifixen.

Glas-in-lood en kunstwerken: Veel kerken hebben prachtige glas-in-loodramen die Bijbelse verhalen, heiligen of symbolische afbeeldingen weergeven. Daarnaast kunnen kerken ook standbeelden, fresco’s, schilderijen en andere kunstwerken bevatten die religieuze thema’s uitbeelden.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt