Terug naar het woordenboek

Het collectief onderbewuste is een diepere laag van het onderbewuste die gedeeld wordt door de hele mensheid. Het begrip is sterk verbonden met de theorieën van Carl Jung. Het wordt ook collectief onbewuste genoemd.

In tegenstelling tot het persoonlijke onderbewuste dat verwijst naar de individuele ervaringen, herinneringen en psychische processen van een persoon, verwijst het collectief onderbewuste naar een universeel reservoir van symbolen, archetypen en psychische patronen.

Het collectief onderbewuste omvat archetypische beelden en symbolen die voorkomen in mythen, religies, sprookjes en culturele overtuigingen over de hele wereld. Deze archetypen, zoals de moederfiguur, de held, de schaduw en vele anderen, zijn diepgewortelde psychische structuren die een universele betekenis hebben.

Volgens Jung heeft het collectief onderbewuste invloed op onze individuele psychologische processen, ons gedrag en onze culturele expressie. Het kan opduiken in dromen, fantasieën, creatieve uitingen en spirituele ervaringen.

Het verkennen en begrijpen van het collectief onderbewuste kan leiden tot meer inzicht in de diepere lagen van menselijke ervaring en het verbinden van individuele psyche met bredere culturele en spirituele contexten.

Het idee van een collectief onderbewuste heeft een diepgaande invloed gehad op verschillende disciplines, waaronder de psychologie, antropologie, literatuur en religieuze studies. Het heeft bijgedragen aan ons begrip van de gemeenschappelijke aspecten van de menselijke ervaring.

Verwant aan de theorie van het collectief onderbewuste is de theorie van het Akasha veld.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt