Terug naar het woordenboek
Een brahmaan is een spiritueel leider binnen het hindoeïsme. Hij is een lid van de hoogste kaste in het traditionele Indiase kastensysteem, bekend als het Varna-systeem.

Volgens de oude hindoeïstische geschriften, zoals de Vedas, zijn brahmanen belast met spirituele en religieuze taken. Ze worden beschouwd als de priesters, geleerden en bewaarders van heilige kennis.

Brahmanen worden verondersteld te leven volgens strikte morele en spirituele principes, zoals ahimsa (geweldloos), satya (waarheid) en dharma (juist handelen).

Historisch gezien waren ze verantwoordelijk voor het uitvoeren van religieuze rituelen, het onderwijzen van de Vedische kennis en het adviseren van koningen en gemeenschappen over religieuze aangelegenheden.

Hoewel het traditionele kastensysteem in India is geëvolueerd en veranderd, blijven brahmanen een belangrijke rol spelen in de samenleving, vooral op het gebied van religie, spiritualiteit en studie van heilige teksten.

Wat is een Brahmaan Afbeelding: Freepik.com

Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt