Terug naar het woordenboek

Ayurveda is een traditionele Indiase geneeskunde met een holistische benadering van de geest, het lichaam en de ziel. Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap van het leven’.

Ayus is in het Sanskriet de term voor ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich gedurende de eeuwen verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan.

Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 5000 jaar oud. Ayurveda is kijkt dus naar de totale mens: lichamelijk, psychisch en spiritueel.

Ayurveda gaat ervan uit dat een gezond mens leeft in harmonie met de schepping. De mens als microkosmos en de schepping als macrokosmos zijn elkaars spiegeling.

In alle levende organismen zijn drie bio-energetische krachten werkzaam: Vata, de kracht van beweging, Pitta de kracht van transformatie en Kapha, de kracht van structuur.

Dit is de leer van de tridosha’s. Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waar wij uit zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Wanneer iemand gezond is, zijn deze energieën in balans. Ziekte verstoort de balans tussen deze energieën, we spreken dan van doshas.

Ayurveda wordt algemeen beschouwd als de moeder van alle geneeswijzen. De ayurveda-arts of therapeut behandelt niet alleen de symptomen en de ziekte, maar richt zich op de persoon als geheel (lichaam, geest en ziel).


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt