Terug naar het woordenboek

Autogene training is een techniek waarbij zelfsuggestie wordt gebruikt om het lichaam en de geest te ontspannen. Autogene betekent zelf-gegenereerde (ontspanning).

Deze ontspanningstechniek is ontwikkeld door de Duitse psychiater Johannes Heinrich Schultz in de vroege 20e eeuw.

Zijn techniek is gebaseerd op het idee dat het lichaam en de geest met elkaar verbonden zijn en dat zelfsuggesties fysieke reacties kunnen oproepen.

Het zijn zinnen als bijvoorbeeld: ”Mijn linkerarm is zwaar en warm”. Door deze zin te herhalen zou deze uiteindelijk het autonome zenuwstelsel beïnvloeden en iemand in een toestand van diepe ontspanning brengen.

Autogene training wordt gebruikt als een therapeutische techniek om stress, angst, slaapproblemen en verschillende psychosomatische aandoeningen te verminderen. Het wordt ook beoefend als een zelfhulpmethode.

Maar door middel van autogene training kan men ook langer extreme situaties verdragen, bijvoorbeeld bij recordpogingen ijswater zwemmen, paalzitten, etc.


Bekijk meer dan 300.000 artikelen over spiritualiteit op BOL.COM

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt