Terug naar het woordenboek
Een bosbad, of shinrin-yoku, is een vorm van ecotherapie waarbij men bewust tijd doorbrengt in een bosrijke omgeving. Het idee is om de atmosfeer van het bos fysiek te ervaren door geluiden, geuren en het aanraken van natuurelementen. Het doel is om door deze ervaring stress te verminderen en het immuunsysteem te versterken.

Het concept van bosbaden komt uit Japan. Het werd daar in de jaren 80 geïntroduceerd door het Japanse Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij als een vorm van ecotherapie. Shinrin-yoku betekent letterlijk ‘baden in de bosatmosfeer’. Het werd bedacht als een manier om de gezondheidsvoordelen van de natuur toegankelijk te maken voor stadsmensen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bosbad verschillende positieve effecten heeft, zoals het verlagen van stress, het verbeteren van de stemming, het versterken van het immuunsysteem en het verhogen van energie. Tijdens een bosbad richt men zich op het bewust waarnemen van de omgeving: het luisteren naar de geluiden van het bos, het ruiken van de natuurlijke geuren, het kijken naar het groen en de kleuren van de natuur, het aanraken van boomschors en bladeren en het genieten van de schone lucht.

Over het algemeen duren bosbad-sessies tussen de 2 en 4 uur, waarbij men langzaam wandelt, zit of rust en zich volledig richt op het ervaren van de natuurlijke omgeving met alle zintuigen. Sommige programma’s of retraites bieden de mogelijkheid om te blijven slapen in het bos om een nog intensere verbinding met de natuur te bevorderen.

Wat is een bosbad?
Afbeelding: Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt