Terug naar het woordenboek

Ecotherapie maakt gebruik van de natuurlijke omgeving en activiteiten in de buitenlucht als onderdeel van de therapie. Het wordt ook wel natuurlijke therapie of groene therapie genoemd. Het idee achter ecotherapie is dat de natuur een positieve invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid.

Ecotherapie kent verschillende vormen, zoals tuintherapie, wandeltherapie, dier-ondersteunde therapie, avontuurlijke therapie en milieutherapie. De focus ligt op het gebruik van de natuurlijke omgeving als hulpmiddel bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning, het verbeteren van de stemming, het vergroten van zelfbewustzijn en het stimuleren van fysieke activiteit.

Ecotherapie wordt steeds meer erkend en toegepast in verschillende therapeutische settings, zoals de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, revalidatie en welzijnsprogramma’s. Het kan worden ingezet bij uiteenlopende problemen, waaronder angststoornissen, depressie, burn-out, verslavingen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt