Terug naar het woordenboek

Een synagoge is een heilig gebouw en het gebedshuis van de Joodse gemeenschap. Het is een centrale plaats waar Joden samenkomen voor gebed, het lezen en bestuderen van de Thora, het vieren van feestdagen en het onderhouden van gemeenschapsbanden.

Dit zijn enkele kenmerken van een synagoge:

Architectuur: Synagogen kunnen verschillen in architecturale stijlen en ontwerpen, afhankelijk van de regio en de tijdsperiode waarin ze zijn gebouwd. Sommige synagogen hebben een eenvoudige architectuur, terwijl andere prachtig versierde en gedetailleerde ontwerpen hebben. Veel synagogen hebben een bima, een verhoogd platform waar de Thora wordt voorgelezen, en een ark waar de Thora-rollen worden bewaard.

Gebedsruimte: De gebedsruimte in een synagoge wordt vaak de gebedshal genoemd. Het is de centrale ruimte waar de gemeente samenkomt voor gebed en liturgische vieringen. In de gebedshal zijn er vaak rijen met zitplaatsen voor de aanwezigen, evenals de bima waar de voorlezing van de Thora plaatsvindt.

Ark: De ark, ook bekend als de Aron haKodesh, is een speciale kast of nis waarin de Thora-rollen worden bewaard. Het bevindt zich meestal aan de oostelijke muur van de synagoge, gericht naar Jeruzalem. De ark is vaak versierd en wordt gezien als een heilige plek waar de Thora met eerbied wordt behandeld.

Bima: De bima is een verhoogd platform in het midden van de gebedsruimte van de synagoge. Het is de plaats waar de voorlezing van de Thora plaatsvindt tijdens diensten en waar de rabbijn of andere sprekers toespraken houden. De bima heeft meestal een prominente positie en symboliseert het belang van het woord van God en het delen van kennis binnen de gemeenschap.

Culturele elementen: Synagogen kunnen ook culturele elementen bevatten die uniek zijn voor de Joodse traditie. Dit kan bijvoorbeeld Joodse kunst, symbolen en decoratieve elementen omvatten, zoals kandelaars, davidsterren, Hebreeuwse inscripties, gebrandschilderde ramen en andere kunstwerken.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt