Terug naar het woordenboek

Een paragnost is iemand met paranormale gevoeligheid voor informatie over een persoon, situatie of gebeurtenis buiten het normale menselijke begrip. Een paragnost kan verschillende paranormale vermogens hebben, waaronder helderziendheid, maar ook helderhorendheid, heldervoelendheid, helderweten etc.

De letterlijke betekenis van het woord ‘paranormaal’ is afgeleid van het Griekse voorvoegsel ‘para’ dat ‘naast’ of ‘buiten’ betekent, en het woord ‘normaal’.

In de praktijk wordt een paragnost ook wel een helderziende genoemd. Toch is er een subtiel verschil. De term paragnost omvat een scala aan paranormale waarnemingen terwijl een helderziende alleen helderziet.

Er wordt wel gezegd dat een paragnost beschikt over een zesde zintuig waarmee hij of zij contact kan leggen met onzichtbare energieën.

Paragnosten worden ingezet bij persoonlijke vragen of advies, of bij het zoeken naar contact met overleden dierbaren. Ook bij het oplossen van misdaden worden paragnosten zo nu en dan door de politie geraadpleegd.

Wetenschappelijk is paranormale gevoeligheid (nog) niet bewezen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt