Terug naar het woordenboek

Een moskee is een heilig gebouw en het gebedshuis van de islamitische gemeenschap. Het dient als een centrale plaats waar moslims samenkomen voor gebed, aanbidding, gemeenschapsbijeenkomsten en onderwijs. Dit zijn enkele kenmerken van een moskee:

Architectuur: Moskeeën hebben vaak een unieke architectuur die zowel functioneel als esthetisch is. Veel moskeeën hebben een koepel boven het gebedsgedeelte die symboliseert dat Allah de enige ware God is. Daarnaast hebben sommige moskeeën minaretten, slanke torens van waaruit de oproep tot gebed (adhan) wordt gedaan. Moskeeën kunnen variëren in architecturale stijlen, afhankelijk van de regio en culturele invloeden.

Gebedsruimte: Het belangrijkste deel van een moskee is de gebedsruimte, ook wel bekend als de gebedshal of de hoofdmoskee. Hier komen moslims samen om te bidden en Allah te aanbidden. De gebedsruimte is vaak ruim en open, met een centrale gebedsnis genaamd de mihrab, die de richting van de Ka’aba in Mekka aangeeft. Daarnaast is er meestal een verhoogd platform, de minbar, van waaruit de imam de preek (khutbah) geeft op vrijdag.

Woedoe : Moskeeën hebben vaak een speciale ruimte of faciliteiten voor rituele reiniging, genaamd de woedoe-ruimte. Dit is waar moslims zich voor het gebed ritueel wassen om fysieke en spirituele reinheid te bereiken.

Gemeenschapsvoorzieningen: Moskeeën fungeren ook als gemeenschapscentra. Ze kunnen faciliteiten hebben zoals klaslokalen, bibliotheek, vergaderzalen en een sociale ruimte waar moslims samenkomen voor educatieve, sociale en culturele evenementen.

Architectonische details en decoratie: Veel moskeeën hebben prachtige architectonische details en decoraties. Dit kan onder meer bestaan uit fraaie tegelwerk, kalligrafie, geometrische patronen en Arabeske motieven die de schoonheid en de artistieke tradities van de islamitische cultuur weerspiegelen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt