Terug naar het woordenboek

Marma-behandeling is een vorm van therapie waarbij Marma-punten op het lichaam worden gestimuleerd. Marma is een term afkomstig uit de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda genaamd.

Marma-punten worden gezien als belangrijke punten waar levensenergie, ook wel ‘prana’ genoemd, samenkomt en circuleert. Deze punten komen overeen met vitale organen, zenuwknopen, gewrichten, spieren en andere belangrijke structuren in het lichaam. Het doel is om de energiestroom te balanceren, blokkades op te heffen en de gezondheid te bevorderen.

Tijdens een Marma-behandeling worden verschillende technieken toegepast, zoals zachte druk, massage, aanraking met vingers, warmtebehandelingen, en het gebruik van kruidenoliën of kruidenpreparaten.

Marma-behandelingen worden binnen de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken. Maar ze kunnen ook worden toegepast ter bevordering van ontspanning, algemeen welzijn en vitaliteit.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt