Terug naar het woordenboek
Het begrip hekserij is een verzamelnaam voor het beoefenen van magie gecombineerd met natuurgeneeskunde.

Het label ‘heks’ heeft in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen gekend. Soms was het een beschuldiging van kwaad of magie en in andere gevallen was het de benaming voor beoefenaars van natuurgeneeskunde, folklore of spirituele praktijken.

Heksenrituelen bestaan uit een mengeling van symbolen, kruiden, kaarsen en kristallen, gericht op het contact maken met de natuur en kosmische energieën.

Tussen de 15e en 18e eeuw zijn er vooral in Europa heksenvervolgingen geweest. Hekserij werd destijds geassocieerd met verering van de duivel.

Moderne interpretaties van hekserij, zoals wicca, verschillen sterk van deze historische beelden. Hedendaagse hekserij is vooral een levenswijze gericht op positieve spirituele groei en verbinding met de natuur. Je zou zelfs kunnen spreken van een natuurreligie.

Het beeld van heksen die vliegen op bezemstelen is diepgeworteld in de Europese folklore. Maar de bezem is in de hekserij eerder een symbolisch gereedschap voor reiniging en zuivering.

hekserij
Afbeelding: Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt