Terug naar het woordenboek
Shoshin is een Japans woord dat ‘beginnersgeest’ betekent. Deze mindset moedigt je aan om alles met frisse ogen te bekijken, zonder aannames te maken op basis van wat je al weet.

Bij shoshin gaat het erom altijd nieuwsgierig en leergierig te blijven, zelfs als je meent dat je ergens een expert in bent. Hierdoor roest je niet vast. Je blijft nieuwe mogelijkheden ontdekken, je creativiteit blijft levendig én je kunt met empathie luisteren naar anderen.

Het begrip is afkomstig uit het zenboeddhisme. Het is een houding van openheid, nieuwsgierigheid en een gebrek aan vooroordelen. Wanneer je een beginnersgeest hebt, benader je elke situatie alsof het de eerste keer is.

Deze levensopvatting in allerlei gebieden nuttig zijn, zoals bij studie, werk en persoonlijke relaties. Het helpt je om nederig te blijven en open te staan voor nieuwe ideeën en perspectieven. In plaats van vast te zitten in routines of dogma’s.

Shoshin heeft overeenkomsten met het westerse psychologische begrip groeimindset. Dit idee benadrukt het belang van een open houding ten opzichte van leren en groei, en het vermijden van een statische mindset.

In het taoïsme moedigt het principe van Wu Wei aan om in harmonie te handelen met de natuurlijke stroom van het leven, wat eveneens niet-oordelende houding vereist.

Ook mindfulness moedigt mensen aan om in het huidige moment te leven met een open en niet-oordelende blik.

Wat is shoshin
Afbeelding: Pikisuperstar op Freepik.com

Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt