Terug naar het woordenboek

Schematherapie richt zich op het identificeren en veranderen van diepgewortelde negatieve patronen, schema’s genoemd. Deze schema’s zijn ontstaan ​​in de vroege jeugd en ze kunnen van invloed zijn op op de manier waarop mensen zichzelf zien, anderen zien en de wereld om zich heen ervaren. Deze vorm van psychotherapie is ontwikkeld door psycholoog Jeffrey E. Young.

Schematherapie is gebaseerd op het idee dat bepaalde disfunctionele schema’s, zoals verlatingsangst, wantrouwen of minderwaardigheid, herhaalde malen kunnen worden geactiveerd in het dagelijks leven. Deze schema’s beïnvloeden vervolgens de gedachten, emoties en gedragspatronen van een persoon, wat kan leiden tot problematische interpersoonlijke relaties, emotionele problemen en psychische stoornissen.

Schematherapie omvat vaak zowel individuele sessies als groepssessies, waarbij het doel is om een ​​veilige therapeutische omgeving te creëren waarin de cliënt kan werken aan het veranderen van disfunctionele patronen en het ontwikkelen van gezondere manieren van omgaan met zichzelf en anderen.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt