Terug naar het woordenboek

Het Medicijnwiel is een spiritueel symbool bij inheemse volkeren in Noord- en Zuid-Amerika. Het Medicijnwiel kent verschillende interpretaties maar over het algemeen vertegenwoordigt het de kosmos, de cycli van het leven en de verbondenheid van alle levende wezens.

Het Medicijnwiel bestaat uit een cirkel verdeeld in vier richtingen of kwadranten, die elk staan voor specifieke elementen, kleuren, dieren, krachten en stadia van het leven. Deze betekenissen verschillen afhankelijk van de specifieke traditie of cultuur die het Medicijnwiel gebruikt.

De vier richtingen van het Medicijnwiel hebben vaak de volgende betekenissen:

Oosten: de geboorte, de lente, de kleur geel, de mentale wereld, vernieuwing, groei en de adelaar.

Zuiden: de jeugd, de zomer, de kleur rood, de fysieke wereld, vitaliteit, passie en het hert.

Westen: de volwassenheid, de herfst, de kleur zwart, de emotionele wereld, introspectie, transformatie en de beer.

Noorden: de ouderdom, de winter, de kleur wit, de spirituele wereld, wijsheid, introspectie en de bizon.

Het Medicijnwiel wordt gebruikt bij rituelen, genezing, spirituele begeleiding, het begrijpen van de natuurlijke cycli en het vinden van balans en harmonie in het leven.

Het symboliseert ook de verbondenheid van alle aspecten van het leven, inclusief de mens, de natuur, de geestenwereld en het universum.


Begin je dag beter met de Dagelijkse Gedachte. In je e-mail of in de app. Word ook lid. Kijk op www.dagelijksegedachte.nl

Het spirituele begrip van de week

Leuk en leerzaam. Hoe zit het ook alweer? Dat ontdek met het spirituele begrip van de week in jouw e-mail. Meld je hier aan.

Aanmelden gelukt